Het Sacrament van het Huwelijk wordt zo door de Kerk in haar Catechismus omschreven: “Het huwelijksverbond, waardoor man en vrouw met elkaar een algehele levensgemeenschap vormen die uit haar natuurlijke aard gericht is op het welzijn van de echtgenoten en op het voortbrengen en opvoeden van kinderen, is door Christus onze Heer tussen gedoopten verheven tot de waardigheid van Sacrament” (CKK 1601).
In de Heilige Schrift wordt ons door de apostel sint Paulus verkondigd en geleerd: ‘Daarom zal de man vader en moeder verlaten om zich te hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één vlees zijn. Dit geheim heeft een diepe zin. Ik voor mij betrek het op Christus en de Kerk’ (Efeziërsbrief 5, 31-32). Sint Johannes evangelist verkondigt ons verder in het Openbaringsboek: ‘Laat ons blij zijn en juichen en Hem de eer geven: de tijd is gekomen voor de bruiloft van het Lam en zijn bruid heeft zich al klaargemaakt. Voor haar bruidskleed kreeg ze smetteloos, blinkend lijnwaad; zinnebeeld van de goede daden van de heiligen. En de engel zei tot mij: Schrijf op: zalig zijn die genodigd zijn tot het bruiloftsmaal van het Lam.’ (Apocalyps 19, 7-9).
In beide teksten lezen we hoe de roeping tot het huwelijk voor man en vrouw zich eigenlijk afspeelt tegen de achtergrond van de liefde van Jezus Christus voor zijn Kerk; dit wordt duidelijk aangeduid met het Bruiloftsmaal van het goddelijk Lam – Jezus Christus – en zijn bruid de Kerk; zalig zijn zij die ervoor genodigd zijn geworden! Het huwelijk voor christenen is juist hierom een blijde viering en een mijlpaal voor hun leven, want zij als echtpaar worden hierdoor deelgenoten van de liefde van Jezus voor ons, zijn Kerk op aarde, en als het ware erin ingelijfd. Daarom is ’t een goede en vreugdevolle keuze wanneer mensen voor God in de Kerk willen trouwen.
In het sluiten van het huwelijk met elkaar geven mensen God zijn plaats in hun verbond. Daarom betekent voor een katholiek christen het burgerlijk huwelijk enkel maar een nodige voorwaarde om nog daarna voor Gods Kerk te mogen trouwen; gelovige katholieken zien de inzegening van hun huwelijk door de Kerk als het hoogtepunt van het verbond dat zij samen sluiten ten overstaan van God in de Kerk; pas dan zijn zij werkelijk ‘echtgenoten’ geworden en bijgevolg in Gods ogen voorgoed getrouwd: ‘Wat God derhalve heeft verbonden, mag een mens niet scheiden’ (Matthëus evangelie 19,6).
Concrete stappen:
Wilt u een kerkelijke huwelijkssluiting? Dan verzoeken wij u minstens 6 werkmaanden (vakantiemaanden juli en augustus uitgesloten) vóór de gewenste huwelijksdatum contact op te nemen met het telefoon van het parochieel algemeen secretariaat onder het nummer: 0162- 511 551 (dinsdag tot en met donderdag van 10:00-12:00 uur) ofwel per e-mail naar: info@separochie.nl
Daar kunt u ook terecht met uw vragen en krijgt u ook inlichting over de verschillende bestanddelen van het traject om kerkelijk te mogen trouwen.
Voorafgaand nuttig te weten:
Men behoort een actueel doop- en vormselbewijs van de eigen parochie te bezitten zoals ook paspoort of identiteit bewijs te brengen; daarnaast dient men vrij te zijn om kerkelijk te mogen trouwen, d.w.z., niet eerder kerkelijk getrouwd en ook alvorens voor de wet (burgerlijk) getrouwd te zijn; als men dit nog niet heeft gedaan is ’t voldoende of dit voorafgaande aan de gewenste huwelijksdatum al ingepland is. Deze en al de verdere noodzakelijke en wezenlijke voorwaarden om kerkelijk te mogen trouwen krijgt u uitgelegd door de priester in het kennismakingsgesprek. Bij gebrek aan doop- of vormselbewijs behoort men dit nog aan de priester te vermelden zodat men een oplossing ervoor kan vinden.
Indien men voor de Kerk wil trouwen, dient men ook als gelovige persoon welwillend bereid te zijn om in elk geval tijdens de voorafgaande tijd (d.w.z., gedurende de maanden van de huwelijkscursus tot de huwelijksviering) concreet en daadwerkelijk in de eigen parochiekerk aan de zondagse Eucharistievieringen (heilige Missen) deel te nemen en ze bij te wonen. Het is precies tijdens de viering van de heilige Mis dat katholieke gelovigen met het mysterie van het bruiloftsmaal van het goddelijk Lam zich verenigen; daar ligt dus het hoogtepunt van het geloof en het kader waaruit de kerkelijke inzegening zich afleidt.
Indien de toekomstige echtgenoten al samenwonen, behoren zij bij het bijwonen van de heilige Missen zich te onthouden van ter communie te gaan; kortom, men mag niet de ‘hostie’ ontvangen, juist daarom omdat zij hun al bestaande gezamenlijke levenswandel nog niet door God hebben laten inzegenen; zij zijn namelijk in Gods ogen evenmin echtgenoten noch getrouwd, dus zij bezitten nog niet ‘het sacramentele bruidskleed’ om aan de heilige communie deel te mogen nemen. Bruidegom en bruid zijn beide in alle heilige Missen zeker hartelijk welkom en zelfs ook verwacht om mee te bidden, maar zij worden om de bovengenoemde reden echter vriendelijk verzocht om tijdens het communiceren gerust in de Kerk blijven zitten; verdere uitleg erover ontvangt men in de cursusavonden.
Wat betreft vragen over een eventuele inzegening van personen van hetzelfde geslacht verwijzen we u gaarne naar het kantoor van het Bisdom Breda. Hieromtrent kunt u ook volgende verklaring van de landelijke bisschoppen lezen en ter kennis nemen.
Omtrent de AVG bepalingen en overige vragen over de verwerking van persoonsgegevens bij inschrijving van het huwelijk in de parochiële doopboeken maken we u volgens de AVG hierop attent; de huwelijksinschrijving wordt namelijk daaruit afgeleid.
Wat kost een kerkelijk huwelijk?
De ware kost voor het hele traject met het huwelijk is een vastberaden en volhardend wilskracht om daadwerkelijk Jezus Christus in Diens eisen en voorwaarden na te willen volgen. Dat is het moeilijkste omdat het een geestelijke inspanning betekent en deze bekering brengt met zich mee en eist bijgevolg veranderingen in de denkpatronen en uiteraard erna in de handelingen van de belangstellende persoon om feitelijk juist als christen te gaan leven.
Over de financiële kost van hele traject voor een huwelijksviering klikt u a.u.b. op tarieven (zoekt en leest s.v.p. punt 5 a. Kerkdienst bij huwelijk met erbij behorende opmerking*).