Activiteiten voor kinderen klik hier

Aanmelden tienergroep; klik hier

Heilig Doopsel

Doopsel, deur naar het geloof.

Het heilig Doopsel is het fundament van heel het christelijk leven, de toegangspoort tot het leven in de Geest en de deur die toegang verleent tot de andere Sacramenten. Door het Doopsel zijn wij van de zonde bevrijd en, herboren tot kinderen van God, worden wij ledematen van Christus, ingelijfd in de Kerk en haar zending deelachtig gemaakt. Het is een inwijding in het geloof en het christelijk leven en het moet de kandidaten ontvankelijk maken voor Gods gaven. Het Doopsel is inderdaad op bijzondere wijze “het sacrament van het geloof”, omdat het de sacramentele toegang is tot het geloofsleven.

Door het Doopsel wordt een mens ingelijfd in de katholieke Kerk en gemaakt tot een gelovige mens; daarmee heeft de gelovige het sacramentele merkteken gekregen dat hem heiligt voor de christelijke eredienst. Het zegel van het Doopsel maakt het de Christenen mogelijk en verplicht hen ertoe, God te dienen door van harte aan de heilige liturgie van de katholieke Kerk deel te nemen en hun gemeenschappelijk priesterschap uit te oefenen door het getuigenis van een heilig leven en daadwerkelijke liefde.

Hieronder leggen we uit wat nodig is voor ouders die hun kind wensen te dopen; onderaan kunt u ook een alinea vinden waar het geval voor volwassenen ingeleid wordt.

Doopsel van kinderen vraagt geloof bij de ouders

Ouders zijn de eerste verantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen. Zij nemen deze verantwoordelijkheid allereerst op door ervoor te zorgen dat hun huis een ’thuis’ wordt, waar tederheid, vergevingsgezindheid, eerbied, trouw en belangeloze dienstbaarheid regel zijn. In het gezin kunnen deugden worden voorgeleefd en aangeleerd. Christelijke ouders hebben de verantwoordelijkheid, maar ook het voorrecht ontvangen om aan hun kinderen de ‚Blijde Boodschap‘ mee te delen. Al heel vroeg behoren zij hun kinderen in contact te brengen met de christelijke heilsmysteries door de concrete deelname aan de kerkelijke vieringen van de geloofsgemeenschap, want voor hun kinderen zijn de ouders de “eerste verkondigers” van het geloof in Jezus Christus en de bewuste naleving ervan. Daarnaast betekenen grootouders dikwijls ook een grote steun voor het geloofsleven van hun kleinkinderen.

Door zelf te gehoorzamen aan de wil van de hemelse Vader leren christelijke ouders hun kinderen Gods wet met zijn Tien Geboden te onderhouden. Hierdoor geven zij concrete invulling aan de doopbeloften die zij voor hun kind tijdens de viering van het doopsel aan God beloven, namelijk hun kind te leren bidden, met hem/haar vaak en herhaaldelijk aan de kerkelijke diensten deel te nemen en voorbeeld hiervan te geven. Kortom, een concrete en echte christelijke opvoeding binnen de geloofsgemeenschap door te geven. De ouders moeten hun kinderen leren “de natuurlijke, fysieke en instinctieve strevingen ondergeschikt te maken aan de innerlijke en spirituele waarden”, wat veronderstelt het aanleren van gezond verstand en zelfbeheersing als noodzakelijke voorwaarden om te komen tot echte innerlijke vrijheid.

De geloofsopvoeding door de ouders moet beginnen vanaf de eerste levensjaren. Dit gebeurt al wanneer de leden van het gezin elkaar helpen om te groeien in het geloof door het getuigenis van een christelijke levenswandel in overeenstemming met het Evangelie. De gezinscatechese door de ouders zelf gaat vooraf aan en vergezelt en verrijkt de andere vormen van geloofsonderricht zoals de latere catechese voor heilige communie en vormsel door priesters en catechisten in de parochie. De ouders hebben als taak hun kinderen te leren bidden en hen te helpen hun roeping als kinderen van God te ontdekken; deze taak vervullen zij het best door zelf te bidden en aanhoudend aan het geloofsleven deel te nemen. De parochie is de eucharistische gemeenschap en het hart van het liturgisch leven voor de christelijke gezinnen; het is een bevoorrechte plaats voor de catechese van kinderen en ouders.

Op deze wijze raken kinderen vanaf hun prille jeugd aan het kerkelijk leven binnen de geloofsgemeenschap gewend zodat zij na het doopsel geleidelijk een echte geloofsbeleving ontwikkelen om later met een goede christelijke grondslag naar de volgende sacramenten zoals de heilige communie (Eucharistie) en vormsel toe kunnen leven. Bewuste en concrete levensgewoonten in het gezin brengen affectieve houdingen tot stand, die gedurende het hele leven een waarachtige grondslag en steun voor het geloofsleven van de persoon betekenen.

Concrete stappen

  1. Allereerst behoren ouders die hun kind willen laten dopen bewust te zijn van de bovengenoemde voorwaarden en welwillend te zijn om hierin mee te werken; d.w.z., zich gelovig voor hun kind in te willen zetten door zelf het geloof te beleven en aan hun kind passend binnen de geloofsgemeenschap (eigen parochie) door te willen geven.
  2. Kind via website tijdig aanmelden met inachtneming van maandvoorkeur
  3. Deelnemen aan de voorbereidingsavond; verplicht voor ouders, aanbevolen voor peetouders
  4. Datum in overleg met pastoraalteam vaststellen
  5. Bijdrage aan de parochie voldoen (zie a.u.b. hieronder voor kosten)
  6. Doopviering bijwonen

Als u uw kind wilt laten dopen, vul a.u.b. eerst het doopformulier in en neem dan contact op met de parochie. Een van de leden van het pastoraalteam zal uw mail beantwoorden. Het is belangrijk dat u zich minstens 2 maanden voor de gewenste doopmaand aanmeldt; doopsels gebeuren alle maanden met uitzondering van juli en augustus. Zodra u uw kind aangemeld hebt, kunt u aan de volgende voorbereidingsavond voor doopsel (catechese) deel nemen; de catecheseavond is verplicht voor ouders en liefst aanbevolen voor peters en meters; de catechese vindt elke tweede woensdag van de maand – met uitzondering van juli en augustus – in Raamsdonksveer (parochiekantoor op Sint Joseflaan 3, 4941GP naast het Dela-gebouw) van 19.45 t/m 21.30u plaats. Hier krijgt u informatie over de betekenis van het doopsel voor uw kind, het verloop van de doopviering, en tevens tekent u het doopformulier; als u nog geen datum voor het doopsel ontvangen hebt, wordt het dan vastgesteld.

In onze parochie wordt op een beschikbare zondag gedoopt; hiervoor gebruiken we het rituaal voor doopsel van de katholieke Kerk met het parochieboek waarin dit rituaal staat. Het inbrengen van een persoonlijk woord zoals een gedicht of stuk muziek binnen de doopviering is bespreekbaar met leden van het pastoraalteam; u kunt het desgewenst bij het kennismakingsgesprek aangeven. Het knutselen of maken van eigen liturgische boekjes is niet toegestaan; wél is ’t mogelijk om op discrete wijze foto’s tijdens de doopviering te maken. De doop wordt meestal na afloop van de heilige Missen toegediend, d.w.z., ongeveer vanaf 12.20 tot 13 uur wordt aangevangen en duurt ongeveer 40 minuut. De beschikbaarheid hangt ervan af of er na de heilige Missen al een ander doopsel aangemeld is of een andere activiteit gepland is. Daarom wordt, nadat u contact met ons neemt, samen gekeken naar een mogelijke vrije zondag voor de vaststelling van een doopdatum.

Het doopformulier kunt u onderaan deze pagina invullen en insturen. Over de Verwerking van persoonsgegevens bij inschrijving na ontvangen Doopsel in de parochie maken we u volgens de AVG hierop attent.

Waar kunnen we ons kind laten dopen? Zijn er kosten aan verbonden?

De doopviering kan gehouden worden in een van de kerken van onze parochie, waar uw voorkeur naar uitgaat. U kunt een eigen doopkaars gebruiken (zelf aanschaffen) of de doopkaars van de parochie ontvangen.

De kost is een bijdrage aan de parochie als ondersteuning in haar functioneren; voor het doopsel (zie hiervoor 5.f.) is voor het jaar 2024 vastgesteld op het bedrag van 160 euro.

Doopsel voor een volwassen persoon

Wanneer een volwassene gedoopt wenst te worden, behoort men hiervoor een traject van vorming te volgen om katholiek te worden. Hiervoor is het raadzaam met de priester een gesprek aan te gaan om verder samen te bespreken hoe men dit kan doen. Intussen kunt u hier wat inlichting winnen: katholiek worden.

    Stap 1: Gegevens dopeling

    Stap 2: Gegevens ouder/verzorger 1

    Stap 3: Gegevens ouder/verzorger 2

    Stap 4: Gegevens peter en meter

    Peter

    Meter

    Stap 5: Overige details

    Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees voor meer informatie hierover onze privacyverklaring.